Rosé wijn

Er wordt aangenomen dat er oorspronkelijk restvoorraden rode wijndruiven waren die onmiddellijk op Franse goederen werden geperst om wijn voor eigen gebruik te persen. Al snel werd erkend dat dit “bijproduct” de perfecte zomerwijn is. Vandaag is er waarschijnlijk geen brasserie in Frankrijk die niet minstens één rosé aanbiedt. Rose-wijnen uit de Provence worden nu beschouwd als een legende; de beste in hun soort worden hier aan de Middellandse Zeekust gemaakt.

Geen toeval, want alles is hier in overvloed: een rijke voorraad van verschillende rode wijndruiven, een perfecte streek en vooral een klimaat dat vrijwel altijd past bij een lichte, fruitige en droge wijn.

Het Château d’Esclans presenteert zijn rosé als een mix van Cinsault, Grenache en Syrah met een frisse smaak van frambozen, aardbeien en kruiden. De “Whispering Angel” maakt indruk met slechts een halve gram resterende zoetheid en 13% alcohol.

Syrah Rosé wijn

In de Provence staat ook een heel speciale wijn, de Miraval. Hij groeit op 400 meter boven zeeniveau op klei- en kalkbodems.

Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht geeft de cuvée van Cinsault, Grenache, Syrah en Rolle een fruitig aroma van bessen en lentebloemen en een onmiskenbare romigheid. De filmsterren Angelina Jolie en Brad Pitt werkten voor deze wijn samen met de Perrin-familie en ze maakten en een fruitige rosé die wereldwijd bekend is. Hier ontmoet de geur van rijpe frambozen en aardbeien pittige kruiden en creëert een rosé van wereldklasse.

Van welke druivenrassen wordt rosé gemaakt?

Rosé kan worden omschreven als een hybride tussen witte en rode wijnen. Traditioneel worden hiervoor rode druiven gebruikt, maar ze worden geperst als witte wijnen. Dit betekent dat ze meestal direct na het strippen worden geperst en daarom geen puree-gisting ondergaan, zoals de regel voor rode wijnen.

Dit resulteert in de lichtrode tot roze toon die zo typerend is voor deze wijn, omdat de kleuren in de kom, de anthocyanen, zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Volgens de EU-wetgeving is dit van toepassing op alle wijnen die rosé zijn verklaard. Maar er zijn genoeg uitzonderingen. In dit opzicht kan het ook zijn dat een donkere druif alleen wordt blootgesteld aan een kortere maceratie en dit resulteert in een donkerdere roséwijn. Maar wat in geen geval is toegestaan, is het mengen van witte en rode wijnen in een rosé.

Franse rode wijndruiven zoals Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot en Grenache zijn typisch voor de rosé. Dit komt ook door het feit dat het eerste idee in Frankrijk was om direct na de oogst rode druiven te persen.

Duitse rosé wordt ook vaak gemaakt van Bourgondische druiven. Als u echter naar Italië kijkt, vindt u veel roséwijnen uit Sangiovese.

In Australië heeft de Shiraz de voorkeur en in Spanje wordt het vaak gemaakt van Tempranillo: elke wijnregio creëert zijn eigen rosé.

Is er de typische smaak van rosé?

Rosé varieert van eenvoudige terraswijnen, zoals Bardolino DOC en Pinot Noir, tot de fruitige, droge wijnen uit de Provence en Bordeaux tot wijnen met meer body. De Duitse Pinot Noir en de Noord-Italiaanse cuvées van Corvina en Rondinella combineren levendigheid en fruit, daarom worden ze vaak terraswijnen genoemd en gedronken met zomerse gerechten. Rosé-wijnen uit Bordeaux of Provence hebben vaak een duidelijkere structuur. Veel fruit en meer zuurgraad vereisen dat de wijnmaker een vakmanschap heeft dat deze twee parameters in een harmonieuze relatie plaatst. Wijnen zoals de Miraval worden ook gewaardeerd als solisten.

De wijnen uit de Loire, bijvoorbeeld de Sancerre AOC en uit de Rhône, zoals de Tavel, worden gekenmerkt door meer verfijning. De laatste wordt vaak de koning der rozen genoemd. Wat interessant is, is niet alleen de neiging om vettig te zijn, maar ook dat er zowel rode als witte druiven voor worden gebruikt. Dit maakt het ook uniek in zijn samenstelling.

Maar je moet ook in het buitenland kijken. Het Chileense wijnhuis Los Vascos produceert een zeer droge, fruitige rosé van Cabernet Sauvignon en Syrah. Ook uit Cabernet Sauvignon, Syrah en een goede portie Merlot is de Urmeneta uit de Valle Central met een boeket frambozen, die samen met rode bessen en passievrucht resulteren in een fruitig totaal kunstwerk. Alle drie groepen zullen zeker hun speciale moment in de zomer vinden: van ongecompliceerde terraswijn tot de Tavel van de Rhône.

Antwoorden op veelgestelde vragen over rose wijn

Wat maakt een roséwijn?
De zachtroze wijnen zijn geen mengsel van rode en witte wijn. Het zijn quasi witte wijnen die zijn gemaakt van rode druiven. Vanwege de verwerking, inclusief de kleurgevende kom, komen de beste eigenschappen van beide dranken samen in roséwijn.

Hoe wordt een rosé precies gemaakt?
De wijnmakers gebruiken alleen rode en blauwe druiven voor de productie van roséwijnen. Na het persen blijft de most veel korter in de puree. Hierdoor neemt het druivensap slechts een beetje de kleur op die in de vruchtenschil zit. De tannines (bittere stoffen) in de huid bereiken de roséwijn slechts in kleine hoeveelheden.

Hoe is roséwijn zo succesvol geworden?
De bakermat van rozen is Frankrijk. Daar was de roze wijn in eerste instantie slechts een bijproduct van de wijnproductie. Het werd voornamelijk gemaakt van overtollige druiven. Langzaam rijpt de rosé echter tot een trendy drankje dat vandaag geen hippe bar mag missen, vooral in Parijs.

Hoeveel roos wordt elk jaar verbruikt?
Niet alleen de Parijzenaars houden van hun roséwijn. De vraag is nu ook erg hoog in de rest van de wereld. Alleen al van 2002 tot 2015 steeg het verbruik met 20 procent, zodat wereldwijd meer dan 20 miljoen hectoliter in glazen werd geplaatst. Deze trend is niet voorbij de wijnmakers van alle regio’s. Tegenwoordig zijn er niet alleen roséwijnen uit Frankrijk, maar ook uit Duitsland, Spanje, Australië en Zuid-Amerika.

Waarmee kan rosé wijn worden gecombineerd?
Dankzij hun lichtheid zijn roséwijnen ideaal om zomerse mediterrane gerechten te begeleiden. Alle soorten tapas – vooral gegrilde groenten – kunnen bijvoorbeeld perfect worden gecombineerd met een fles rosé. Bovendien harmonieert de lichte wijn ook heel goed met kalfsvlees en zeevruchten.

Hoe lang gaat een open wijn mee?
Een open roséwijn kan het beste binnen een paar dagen worden gedronken. Het is belangrijk dat de geopende fles in de koelkast en luchtdicht wordt bewaard. Een belangrijke factor in de houdbaarheid van de open wijn is de resterende inhoud in de fles. Hoe minder wijn er in de fles zit, hoe meer lucht er in de fles zit waarmee de wijn kan reageren. Hoe sneller de wijn frisheid en aroma verliest. Een roséwijn die 3/4 vol is, blijft 4-6 dagen in de koelkast. Als het oppervlak nog 1/2 vol is, gaat de roséwijn 3 dagen mee. Met 1/3 inhoud moet de wijn binnen 1-2 dagen worden geconsumeerd.

Welk glas voor rosé?
Net als bij witte wijn en rose wijn, speelt ook het optimale glas een belangrijke rol in het wijngenot met rose wijn. Het optimale glas voor een rosé is iets groter dan het typische glas voor een witte wijn en iets kleiner dan het rode wijnglas. Als de mijne geen extra rozenglas bij de hand heeft, moet je neigen naar een wit wijnglas. De geurtonen blijven meer geconcentreerd in de kleinere bokaal. Het belangrijkste is dat het glas een steel heeft zodat je de wijn niet met de hand verwarmt.

Op welke temperatuur drink je rosé?
De drinktemperatuur – net als bij witte wijn en rode wijn – is cruciaal om van de roséwijn te genieten. Als de roséwijn te koud wordt gedronken, zijn de aroma’s gesloten, te warm verliest het zijn frisheid en levendigheid. De optimale temperatuur om een roséwijn te drinken ligt tussen 10 en 14 ° Celsius. De exacte drinktemperatuur is afhankelijk van het lichaam en de volheid van de individuele roséwijn.