Rode wijn

Rode wijn: er is nauwelijks een ander drankje dat zo populair is. Er zijn meer dan honderd variëteiten en elk heeft zijn eigen karakter. Mensen telen al meer dan 8000 jaar de fruitige druiven. Beginnend bij de Perzen, verspreidden ze zich in het Midden-Oosten tot ze Griekenland bereikten. Griekse zeilers namen later de wijnstokken en plantten ze langs de Middellandse Zeekust. De Romeinen brachten hen vervolgens naar de Rijn en de Moezel. Rode wijn is altijd een integraal onderdeel geweest van een feestelijke tafel of als een ontspannen slaapmutsje. Last but not least, rode wijn is zo populair omdat het doet denken aan het zuiden, vakantie en warmte vanwege zijn kleur en kruiden. De Franse wijnbouwgebieden Bordeaux en Bourgondië zijn wereldberoemd. Deze variëteiten worden in één adem genoemd als de zonovergoten Italiaanse wijnen. Waar de Romeinen ooit de eerste wijnstokken plantten, wordt tegenwoordig nog steeds rode wijn verbouwd.  Naast Franse wijnen zijn ook Duitse rode wijnen uit de regio’s aan de Moezel of aan de Rijn bekend geworden.

rode wijn


Maar hoe wordt rode wijn eigenlijk gemaakt?

Net als witte wijn is rode wijn eigenlijk niets meer dan gefermenteerd druivensap. Maar het vruchtvlees van de druiven is niet rood van kleur. De kleur en ook de tannines (tannines) komen via een bepaalde productiemethode in het sap. Terwijl het sap van de witte druiven direct in witte wijn wordt geperst, ligt het sap in rode wijn samen met de rode druivenschillen en de zaden in een container. In het geval van witte wijn wordt het sap gefermenteerd door de suiker in het sap te verwerken met behulp van gisten in alcohol.

Met rode wijn worden ook kleurstoffen, fenolen en tannines gewonnen uit de schil en de kernels. Tijdens het gistingsproces wordt de hele massa van huiden en pulp (pulp) steeds opnieuw gecirculeerd zodat het sap onder de pulphoeden niet te heet wordt en meer kleur in de wijn komt. Na één tot vier weken wordt het rode sap geperst en rijpt het vervolgens in roestvrijstalen tanks of houten vaten van verschillende grootte. Een tweede gisting, de zogenaamde malolactische gisting, vindt vaak plaats tijdens de rijping. Het harde appelzuur wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Bijna elke rode wijn doorloopt dit proces – tenzij het bedoeld is om te dienen als een zomerse verfrissing wanneer het gekoeld is.

Wat zijn de beste rode wijnen?

Wat de reputatie van Europese rode wijnen betreft, loopt de wijn uit Frankrijk voorop, gevolgt door die van Italië en Duitsland. Natuurlijk is het altijd aan het oordeel van de wijnliefhebber welke rode wijn hij zijn favoriet noemt. Maar de echte wijnkenner kan Bordeaux en wijnen uit Toscane en Rioja niet vermijden. Piemonte met de Barolo, Apulië met de Primitivo en Veneto met zijn Amarone moeten ook een bezoek waard zijn voordat je je favoriet benoemt. Op zijn minst een wijnproeverij. Rode wijnen uit Frankrijk worden al lang gelijkgesteld aan wijnen uit Bordeaux. De Zuid-Franse regio, die terecht Bordelais wordt genoemd, is inderdaad een van de beste wijnbouwgebieden ter wereld. Het terroir met zijn droge, steenachtige bodems, warme zomers en milde winters maakt het Bordelais het beste Franse wijngebied naast Bourgondië. De rivieren Garonne en Dordogne irrigeren en tempereren het gebied, samen met de vochtige Atlantische Oceaan. Kwaliteitswijnen worden bijna uitsluitend geteeld op een oppervlakte van 113.000 hectare. De dichtheid van eersteklas kastelen is uniek in de wereld. Met zijn vele wijnstreken is Italië zeker iets als de Garden of Eden voor rode wijnen. Van zonnig Puglia tot de wijngebieden op de berghellingen, Italië is zeker een van de eerste adressen als u goede rode wijnen wilt kopen. Toscane is natuurlijk de eerste regio die te binnen schiet. De Brunello, de Vino Nobile di Montepulciano en natuurlijk de Supertoscans nemen natuurlijk de betere plaatsen in op de tafel van Europese topwijnen. Maar ook de gebieden op de hiel, vooral Apulië, zijn goed vertegenwoordigd met de Primitivo di Manduria en de Primitivo di Salento. En als je niet zo ver wilt reizen, moet je naar Veneto gaan. De Valpolicella komt niet alleen met een goede prijs-prestatieverhouding, maar met de Amarone di Valpolicella kan het een volumineuze, maar droge rode wijn hebben gemaakt van aan de lucht gedroogde druiven. Het is ook niet ver van hier naar Piemonte. Barolo groeit hier, ook bekend als de koning van Italiaanse wijnen. De granaatrode wijn heeft hoge tannine-, zuur- en alcoholwaarden en een intens boeket van pruimen, rozen en zoethout.

Wat zijn de belangrijkste soorten rode wijn?

De Franse term “Cépages nobles” vormt, onofficieel en niet noodzakelijk duidelijk, een eerste klasse van ’s werelds belangrijkste soorten wijn. Het is geen wonder dat met name Franse wijnstokken hier de topposities bezetten, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah.

De Cabernet Sauvignon wordt vaak ’s werelds beste druif genoemd. In feite produceert de hardhuidige druif donkerrode wijnen met veel zuurgraad en tannines. In de neus ruikt het naar cassis en paprika, daarom is het het hoofdbestanddeel van de Bordeaux-blend. Maar het is ook bij velen bekend als een pure rode wijn.

De Merlot wordt echter, net als Cabernet Franc, vaak gebruikt als junior partner voor een geweldige cuvée uit Bordeaux. Het biedt een gevarieerd assortiment kruiden- en fruitaroma’s zoals pruimen, frambozen en cassis en rondt de andere tanninerijke druiven in de cuvée af.

De Syrah is ook inheems in Frankrijk, hier voornamelijk aan de Middellandse Zee, d.w.z. in Languedoc-Roussillon en op de Rhône. Als een tanninerijke tegenhanger van de Cabernet Sauvignon, brengt het een verscheidenheid aan smaken zoals peper, pruimen, chocolade en leer. Net als de Cabernet Sauvignon, heeft het een hoog verouderingspotentieel en is het absoluut een van de beste druiven ter wereld.

Met Pinot Noir is de herkomst al te herkennen aan de Duitse naam Pinot Noir. Het gedijt het beste in Bourgondië en produceert wijnen met harmonieuze tannines en zuurgraad en een aroma van frambozen en bittere amandelen. Hij is een uitstekende ambassadeur voor zijn streek omdat hij erg gevoelig is voor bodemgesteldheid en het klimaat. De Italiaanse Primitivo is erg populair in Duitsland. Het beste van deze fruitige en volumineuze rode wijnen wordt gekocht in Puglia. De heersende verspreiding in Zuid-Italië lijkt te voorkomen dat het wordt opgenomen in de groep “cépages nobles”. Hij verdiende het. In tegenstelling tot de Primitivo, geniet de Tempranillo een brede verspreiding en behoort dus tot de uitgebreide cirkel van “cépages nobles”. De vroegrijpe druif met zijn dikke schil is de overheersende druif van de Rioja, hij produceert intense, dieprode wijnen met gematigde zuurgraad en zachte tannines. Je ruikt kruiden, leer, tabak en aardbeien tussen de vele smaken. Net als Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah is het goed geschikt voor veroudering in eiken vaten en is het lang houdbaar. Geduld is vereist, vooral op goede locaties.

Welke rode wijn drink je bij welke maaltijd?

Er zijn een paar vuistregels om de eeuwige vraag te beantwoorden welke wijn met welk voedsel moet worden geserveerd zonder dogmaticus te worden. Persoonlijke smaak staat voorop. Natuurlijk wordt rode wijn zelden geserveerd met vis. Maar wie dat leuk vindt, zou dat moeten doen. Iedereen die gasten uitnodigt voor het diner, volgt waarschijnlijk de tweede regel van het presenteren van lokale gerechten met lokale wijn. En als je serieus bent, kies dan het eten volgens de wijnkaart, zoals zuidelijke mensen doen. En ten slotte worden zoete wijnen geopend met zoete desserts. Als u rekening houdt met deze paar aanwijzingen, heeft u een goede kans om uw gasten niet alleen te imponeren met hun culinaire vaardigheden, maar ook met de keuze van wijn.

De keuken is in de zomer veel minder stevig dan in de winter. Dit mag echter geen reden zijn om rode wijn te vermijden. Er zullen echter meestal lichtere wijnen of jongere jaargangen zijn – en minder wijnen die op eiken vaten zijn gerijpt. Een jonge Merlot of Primitivo is absoluut een goede keuze. Omdat lichte gerechten met kalfsvlees of gevogelte goed samengaan met vrij onopvallende rode wijnen. Hoe steviger het is in de herfst en winter, hoe verfijnder de wijn wordt. Hij moet immers de sterke smaak kunnen weerstaan. Er is hier vraag naar oudere jaargangen en barrique-tonen. Een gebraden gaat goed met een mix van Cabernet Sauvignon en Merlot of een Syrah uit de Languedoc. Het maakt niet uit of u rundvlees of lamsvlees in de oven hebt. Zelfs als het erop aankomt om na het hoofdgerecht over te schakelen op rijpe Franse kaas zoals Roquefort, zijn deze sterke rode wijnen de juiste keuze. Pastagerechten of een hartige risotto zijn te vinden in Toscane of Puglia. Het aanbod hier is waarschijnlijk groter dan de receptencollectie. Natuurlijk zijn Duitse rode wijnen ook ideaal voor het sterke wintervoedsel. Spätburgunder, Syrah of een Merlot uit de Palts of ook een Dornfelder en Portugieser worden uiterlijk geserveerd wanneer het stuk wild of herten op het menu staat. Dat alleen al laat zien dat er niet veel mis kan gaan als je wijn en eten als een tweeling beschouwt.

Is droge rode wijn beter dan zoete rode wijn?

Zo’n vraag lijkt eigenlijk overbodig. Het is tenslotte in de smaak van de wijnliefhebber welke rode wijn hij koopt. Maar alleen al de vraag dwingt de overtuigd fan van kurkdroge rode wijnen uit de Rioja om bijvoorbeeld een uitstapje naar Noord-Italië te maken. De relevante zoektermen hier zijn Appassimento en Recioto. De laatste is een zoete en alcoholrijke wijn gemaakt van rozijnen. De term appassimento beschrijft dit proces, dat in Duitsland bekend staat als Trockenbeerenauslese. Het suiker- en alcoholgehalte neemt toe met de verdamping van het water, waardoor een hoog percentage wijnen ontstaat met een hoog restsuikergehalte. De Amarone uit Veneto is hier een speciaal geval. Een tweede gisting zet de restsuiker om in recordbrekende alcohol van 16%. Deze wijn is niet zoet maar licht bitter in de afdronk, wat te herkennen is aan het woord “amaro”, Italiaans voor bitter. Hetzelfde geldt voor de Ripasso. Gefermenteerde puree van de Amarone-productie wordt aan deze wijn toegevoegd, wat een tweede gisting veroorzaakt en een licht bittere afdronk veroorzaakt. De Vin Santo is ook een product van de Appassimento. Het resultaat is echter een beslist zoete dessertwijn, die zowel in rood en wit als in rosé verkrijgbaar is.

In principe is bijna elke wijn geschikt voor semi-droge of zelfs zoete veroudering. Het enige dat gedaan moet worden, is het fermentatieproces onderbreken door temperatuur of zwavel of alcohol toe te voegen. Vooral jonge rode wijnen zoals Trollinger en Dornfelder uit Duitsland, maar ook enkele primitieven uit Italië zijn snel drinkbaar en erg populair in Duitsland. Dessertwijnen zoals Trockenbeerenauslese en Eisweine worden ook steeds populairder. Maar ze spelen ook in een eigen klasse vanwege de prijs. Degenen die semi-droge en zoete rode wijnen kopen, trotseren de trend die sinds de jaren 90 duidelijk op droog wijst. Maar vooral in de aanloop naar Kerstmis en als bijgerecht bij het dessert, hebben ze hun plaats. En deze rest van fructose heeft nog een voordeel: zoete rode wijnen zijn lang houdbaar vanwege hun hoge suikergehalte, zonder enig smaakverlies.

Rode wijn online kopen en bestellen is zo eenvoudig!

In ons assortiment vindt u altijd een grote selectie rode wijnen van over de hele wereld online. Van Australië tot Nieuw-Zeeland, van droog tot heerlijk, van een halve fles tot een magnum – kies uw favoriet, profiteer van onze goedkope aanbiedingen, bestel online en geniet thuis.